TÁMOGATÁSÁVAL

TÁJÉKOZTATÓ

Miháld Község Önkormányzata támogatást kapott az Agrárminisztérium 2021. évi pályázati felhívása keretei között a zártkerti besorolású földrészletek mezőgazdasági hasznosítását segítő és az infrastrukturális háttér megteremtését célzó települési fejlesztések támogatása programban.

A felhívás kódja: ZÁRTKERTI PROGRAM (ZP-1-2021).

Támogató: Agrárminisztérium, Budapest, 1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 11.

A kötelezettségvállalás dokumentumának száma: ZP-1-21/7807

A projekt címe:A zártkerti ingatlanokon folytatott mezőgazdasági termelés feltételeinek javítása útépítéssel és víztározó létrehozásával ”

A támogatás összege: 23 795 976 Ft.

 A kedvezményezett/egyéb kedvezményezett neve: Miháld Község Önkormányzata

  A kedvezményezett/egyéb kedvezményezett címe: 8825, Miháld, Fő utca 2.

 

Az önkormányzat az alábbi programot hajtja a támogatásból végre:

Miháld 1216 db zártkertje, a település legjelentősebb gazdasági és tájszerkezeti értékei, fejlesztésük, megőrzésük létérdeke a településnek. Az itt folyó termelés a helyi gazdaság legfontosabb eleme. A turisták fogadása nem képzelhető el megfelelő infrastruktúra nélkül. Az út építése 32, a víztározó 25 db számú zártkerti és kiskerti ingatlant érint. A fejlesztés együttesen 57 zártkertet érint, az adott út jelenleg esős időben szinte járhatatlan.

  • A Miháld 1440, 1410, 1172, 1208, 1134, 851, 723, 1229, 0133 és 1748 helyrajzi számon a zártkerti besorolású földrészletek mezőgazdasági hasznosítását segítő, infrastrukturális hátterét biztosító fejlesztések:

Az út felújítással kapcsolatos építés célja a leromlott állapotú, szilárd burkolattal rendelkező út szilárd burkolattal, a szilárd burkolattal nem rendelkező mezőgazdasági út nem szilárd burkolattal való megerősítése az út jelenlegi nyomvonalán, ezáltal a közlekedésbiztonság és a közlekedési komfort javítása.

  • Miháld 032/9 és 0132/10 helyrajzi számú zártkerti területeken csapadékvíz tározó medence kialakítása.

A csapadékvizek rendkívül nagy károkat okoznak településünk egyes zártkerti részein. Több gazda termése pusztul el egy nagyobb esőzést követően. Így megállapodást kötöttünk az egyik gazdával, akinek a területe az áradás egyik célterülete, hogy átadja területét a víztározó létesítésére. Ezek a Miháld, 0132/9 és a 0132/10 hrsz számú ingatlanok. A víztározó itt létesül, kapacitása 50 m3.

Tervünk a fejlesztéssel, hogy a víz ne rohanjon át a területeken, hatalmas károkat okozva, hanem víztározóban fogjuk meg az esővizet.  A víz tározására, szikkasztására, öntözésre történő felhasználására, elpárologtatására kerülhet sor ezzel a létesítménnyel.

Ennek a pályázati támogatásnak köszönhetően a zártkertek könnyebb és biztonságosabb megközelítése válhat valóra és a víztárózó létesítésével az esetleges jövőbeli vízkárok kiküszöbölése valósulhat meg.

A munkálatokat a tevékenységben nagy tapasztalattal bíró, megfelelő, bemutatott referenciákkal rendelkező céggel végeztettük, amelyet árajánlat kérési eljárásában az árat a piaci áraknak megfeleltettük, és a legkedvezőbbet választottuk ki.

A projekt a tervezett költségvetés szerint 2021. március hónapban befejeződött, amely a település fejlődését szolgálja.

 

Miháld, 2022. április

 

 

Gerő Sándor polgármester