Felhívjuk a Méhésztársak figyelmét, hogy európai polgári kezdeményezés indult – általános célként megfogalmazva-  a méhek és az emberek egészségének védelme érdekében. Ebben arra szólítják fel az Európai Bizottságot, hogy támogasson egy olyan mezőgazdasági modellt, amely lehetővé teszi a gazdák és a természet számára, hogy harmóniában éljenek.

A kezdeményezés fő céljai:

  • A szintetikus növényvédő szerek fokozatos kivonása az EU mezőgazdaságából, kezdve a legveszélyesebbekkel;
  • A cél e peszticidek használatának 80%-os csökkentése 2030-ig, és teljes beszüntetésük 2035-re;
  • A természetes ökoszisztémák helyreállítása a mezőgazdasági térségekben, hogy a mezőgazdasági termelés a biológiai sokféleség helyreállításának eszközévé váljon;
  • A mezőgazdaság megreformálása a kis méretű, diverzifikált és fenntartható gazdálkodás előtérbe helyezésével, az agroökológiai és biogazdálkodási eljárások gyors elterjedésének támogatásával, továbbá független, mezőgazdasági termelőknek szóló képzések és kutatási tevékenységek lehetővé tételével a növényvédőszer- és GMO-mentes gazdálkodás témájában.

A nemzetközi petíció aláírásakor meg kell adni a nevet, elérhetőségeket, illetve valamely személyazonosító okmány számát. Ezzel kapcsolatosan a szervezők a hatályos, EU adatvédelmi irányelvekkel és nemzeti jogszabályokkal összhangban járnak el az adatok kezelése során, csak a kampány céljaira használják fel azokat, illetve nem adják át harmadik félnek.

Magyarországról a kezdeményezés sikerességéhez legalább 15.750 aláírásra van szükség, uniós szinten pedig egymillió uniós polgár aláírására.

Kérünk minden méhésztársat, hogy támogassuk a petíciót, hiszen a kezdeményezés rólunk szól, értünk történik! Mi, méhészek érezzük legjobban, hogy rossz irányba haladnak a környezetünkben tapasztalt események. Évről évre erőtlenebbek, gyengébbek méhcsaládjaink, évközben folyamatosan tapasztaljuk a népességcsökkenést, melynek hatását egyre több munkával, egyre több kiadással, de egyre kevesebb sikerrel tudjuk kompenzálni.

Segítsen, segítsük ezt a petíciót aláírásunkkal, hogy unokáink is láthassák a természet apró, de hatalmas szerepet betöltő csodáit, a méheket!

Kattintson az alábbi linkre, szánjon 2 percet saját jövőjére!

A kezdeményezés ITT írható alá.

Küldje el ezt a hírt méhésztársainak, ismerőseinek, mézfogyasztóinak!

Mutassuk meg mi méhészek, hogy ez a petíció számunkra a legfontosabb!